Calea sufletelor în veșnicie Cele 24 de vămi ale văzduhului vol 2

65,00 RON (TVA inclus)
Costurile de livrare nu sunt incluse
Cod produs - SKU 9786068654515

Descriere

Calea sufletelor în veșnicie - Vămile văzduhului - vol. 2 - Protos. Nicodim Măndița

Carte inclusă în Pachetul promoțional

Vămile văzduhului

Calea sufletelor în veșnicie Cele 24 de vămi ale văzduhului vol. 1 Click aici pentru a vizualiza cartea!

În Crez se mărturiseşte limpede credinţa creştinească în Dumnezeu ca Făcător şi Atotţiitor „al tuturor celor văzute şi nevăzute" (subl. n.) (Protos. Nicodim Măndiță tratează acest subiect în cartea Calea sufletelor în veșnicie).
Sfinţii Părinţi afirmă unanim, cu toată tăria, existenţa şi primatul lumii nevăzute: „Mai întâi - zice Sfântul Grigorie de Nazianz - a cugetat Dumnezeu puterile îngereşti şi cereşti, iar gândul a devenit faptă, împlinită prin Cuvântul şi desăvârşită ”în Duhul Sfînt", iar Sfântul Ioan Damaschin îl susţine: „Sunt de părerea lui Grigorie Teologul. Căci trebuie să fie zidită mai întâi fiinţa spirituală, apoi cea sensibilă, şi numai în urmă, din cele două, omul însuşi" (Dogmatica, ed. 1993, p. 49).
O traditie ortodoxă, veche de prin secolul al IV-lea, păstrată până în zilele noastre, pomenește de "vămile cerești" sau "Calea sufletelor în veșnicie", arătând amănunțit care sunt acestea și cum e cercetat sufletul la fiecare dintre ele.
Trecerea sufletului prin aceste vămi se face, potrivit multor texte, în răstimpul dintre a treia și a noua zi după moarte.
Vămile corespund, fiecare, unei anume patimi, unui anumit fel de fapte rele sau păcate, pe care le insuflă un anume diavol, care este însăși întruchiparea ei.
Această credință e legată de identificarea patimilor cu duhurile rele care le insuflă. În icoane vămile sunt reprezentate sub chipul unei scări cu multe trepte, pe care urcă oamenii cu îngeri și diavoli ce se ating pe lângă ei încercând să-i tragă din sus în jos.
Despre vămi și vameșii din văzduh vorbește și Sfântul Macarie cel Mare, spunând: "După cum vameșii, stând la strâmtorile drumurilor, opresc pe călători și-i scutură de bani, tot așa și demonii pândesc sufletele și le opresc atunci când ies din trup.
Daca ele nu sunt curate cu desavarsire, le ingaduie sa se ridice la sălașele ceresti si sa ajunga preajma Stapanului lor, ci sunt trase in jos de diavolii din vazduh".

Îți recomandăm Calea sufletelor în veșnicie vol 1

Detalii

SKU
9786068654515
Editura
Autor
Protosinghel Nicodim Măndiță
Editura
Agapis
An apariție
2020
Format
A4
Pagini
522
ISBN
978-606-8654-51-5
Tip coperta
Brosata
Descriere scurta

Tăind văzduhul cu repeziciunea fulgerului, am urcat tot mai sus, până ce am ajuns la vama ereziilor: falsele raţionamente asupra adevăratei Religii Ortodoxe, lepădarea de dreapta Credinţă Ortodoxă, hulirea, blasfemia... Acolo se întreabă gândurile nedrepte şi socotelile strâmbe faţă de dreapta Credinţă Creştinească, depărtările de drept-credincioasa mărturisire a adevăratei credinţe, neîndeplinirea făgăduinţelor şi îndatoririlor creştineşti, îndoirea în credinţă, hulele asupra Sfinţeniei şi altele asemenea acestora.
În vremea minuţioaselor cercetări, pe care mi le făceau arapii infernali ai acestei vămi, îmi apăreau în minte luminoasele hotărâri Divine, însoţite de sfaturile apostoleşti şi părinteşti din Dumnezeieştile Scripturi şi din cărţile Bisericeşti: „Păziţi-vă de proorocii mincinoşi care vin la voi îmbrăcaţi în piei de oi; iar pe dinăuntru sunt lupi răpitori.
După faptele lor îi veţi cunoaşte. Eu - zice Mântuitorul către iudei - am venit în numele Tatălui Meu şi voi nu Mă primiţi pe Mine.
De va veni altul (Antihrist) în numele său, pe acela îl veţi primi”. „Mă tem - strigă Apostolul - ca nu cumva, precum şarpele a amăgit pe Eva cu vicleşugul său aşa să se strice şi înţelegerile voastre de la credinţa în Hristos. Că de ar propovădui cel ce vine pe un alt Iisus, pe care n-am propovăduit, sau de a-ţi lua alt duh, care n-aţi luat, sau altă evanghelie, care n-aţi primit, bine l-aţi suferi...
Unii ca aceia sunt Apostoli mincinoşi, lucrători vicleni închipuindu-se în Apostolii lui Hristos. Şi nu este de minunat, că însuşi Satana se preface în înger de lumină.
Nu este dar lucru mare că se prefac şi slujitorii lui ca slujitorii dreptăţii, al căror sfârşit va fi după faptele lor...