Crinul Moldovei - Vranceanu Brandusa

18,00 RON (TVA inclus)
Costurile de livrare nu sunt incluse

Descriere

Crinul Moldovei - Vranceanu Brandusa . Era o noapte ca oricare alta, în satul Epivata, de pe malul Mării Marmara: pescarii îşi trăseseră bărcile la mal, întorcându-le coca în sus, să se usuce, negustorii îşi închiseseră tarabele, gospodinele strânseseră de mult urmele cinei, liniştea se înstăpânise peste întreaga aşezare. Oricine ar fi spus: "o noapte ca oricare alta"... şi totuşi, stelele îşi picurau lumina într-un fel anume, mai dulce, mai mângâietor, în vreme ce Marea Marmara - Marmara Deniyi, cum îi spun, astăzi turcii - îşi trimitea valurile mai departe ca oricând pe întinderea de nisip auriu ce mărginea sătucul. Parcă ar fi vrut să audă, să vadă, să afle cea dintâi. Să afle, ce?... Era o noapte ca oricare alta?...
În noaptea aceea, s-a născut, copii, cea care avea să devină Sfânta Cuvioasă Parascheva...

Sfânta Cuvioasă Parascheva a trăit pe pământ în prima jumătate a veacului al XI-lea. Prima învățătură în limba română despre viața sfintei o găsim în „Cartea românească de învățătură” a Mitropolitului Varlaam al Moldovei, Iași, 1643.


S-a născut în Epivata (azi Boiados), pe țărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol (mai târziu, Istanbul), pe atunci capitala Imperiului bizantin. Părinții ei, oameni de neam bun și credincioși, râvnitori spre cele sfinte, au crescut-o în frica de Dumnezeu, îndemnând-o spre deprinderea faptelor bune, dar mai ales a postului, rugăciunii și milosteniei. Un frate al ei, după ce a învățat carte, s-a călugărit sub numele de Eftimie; a fost ales episcop în localitatea Madite pentru dragostea față de cele sfinte și pentru cultura sa deosebită.


Sfânta Parascheva și-a petrecut anii copilăriei în casa părinților, sub ocrotirea acestora. Se spune că pe când avea zece ani, „fiind într-o biserică a Precistei” a auzit citindu-se, la Sfânta Liturghie, cuvântul Evangheliei: „Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34). Chemarea Mântuitorului a sădit în inima ei dorul de desăvârșire, încât și-a împărțit toate hainele săracilor. Același lucru l-a făcut și în alte împrejurări, fără să țină seama de mustrările părinților.


 

Crinul Moldovei - Vranceanu Brandusa

Detalii

Descriere scurta

Era o noapte ca oricare alta, în satul Epivata, de pe malul Mării Marmara: pescarii îşi trăseseră bărcile la mal, întorcându-le coca în sus, să se usuce, negustorii îşi închiseseră tarabele, gospodinele strânseseră de mult urmele cinei, liniştea se înstăpânise peste întreaga aşezare. Oricine ar fi spus: "o noapte ca oricare alta"... şi totuşi, stelele îşi picurau lumina într-un fel anume, mai dulce, mai mângâietor, în vreme ce Marea Marmara - Marmara Deniyi, cum îi spun, astăzi turcii - îşi trimitea valurile mai departe ca oricând pe întinderea de nisip auriu ce mărginea sătucul. Parcă ar fi vrut să audă, să vadă, să afle cea dintâi. Să afle, ce?... Era o noapte ca oricare alta?...
În noaptea aceea, s-a născut, copii, cea care avea să devină Sfânta Cuvioasă Parascheva...