Dracula în Carpați - Constantin Virgil Gheorghiu

50,00 RON (TVA inclus)
Costurile de livrare nu sunt incluse

Descriere

Dracula în Carpați - Constantin Virgil Gheorghiu

Personalitate de anvergura mondiala, Constantin Virgil Gheorghiu a fost diplomat interbelic, jurnalist, poet, romancier si preot ortodox roman. Nascut in 1916, Constantin Virgil Gheorghiu a ales calea exilului, dupa ocuparea Romaniei de catre Armata Rosie. Incepand cu anul 1948 a trait in Franta, unde a publicat peste 40 de carti. Despre celebrul sau roman "Ora 25", tradus in numeroase limbi straine, Mircea Eliade afirma: "N-am citit nimic, in nici o literatura, care sa se apropie, cat de departe, de teroarea istoriei pe care o indura personajele Dumitale. Consider Ora 25 una dintre cele mai mari carti ale generatiei noastre, din toate tarile".

Constantin Virgil Gheorghiu - viata

Constantin Virgil Gheorghiu s-a nascut la 15 septembrie 1916, in apropiere de Targu Neamt, in localiatatea Razboieni - Petricani. Bunicul si tatal sau, Constantin, au fost preoti in localitatea Razboieni. Mama, Maria Scobai, provenea la randul ei dintr-o familie de preoti - amanunt important pentru parcursul sau spiritual ulterior. De altfel, intreaga sa copilarie, una obisnuita, este marcata de puternica relatie cu Dumnezeu a familiei sale.

Din memoriile sale reise ca a avut parte de o copilarie infometata: "Noi eram mai multi copii. N-aveam haine. Afara era frig. Stateam toti inchisi in casa. Ne era foame. Surorile mele si cu mine tipam toti odata. Plangeam, cerand ceva de mancare. Mama mea - presbitera- lua de sub grinda Biblia, o deschidea la Cartea lui Iov si ne citea, cu voce tare, cumplitele suferinte ale sfantului om. Afland nenorocirile lui Iov, uitam de foamea noastra. Dupa ce se lasa iar linistea, mama-prezbitera punea din nou Biblia la locul ei, sub grinda. Dupa o jumatate de ora, incepeam din nou sa tipam de foame. Si din nou, mama-prezbitera lua Biblia si ne citea un alt capitol cu Iov. Si din nou uitam de foame. Aceasta se intampla de cateva ori pe zi. In fiecare zi. In toate zilele de iarna. In locul painii, ni se dadea Iov. Pot spune ca in tot timpul copilariei mele m-am hranit cu Iov. Am supravietuit fara hrana. Fara paine. Caci ne hraneam din cer".

A urmat liceul militar "Regele Ferdinand I” din Chisinau, apoi la liceul militar regal din Cernauti. Termina liceul militar in anul 1936, apoi vine in Bucuresti si devine secretarul ziaristului si publicistului Nicolae Crevedia.

 

 

Dracula în Carpați - Constantin Virgil Gheorghiu

Detalii

Categorii
Editura
Descriere scurta

Cel mai tradus scriitor român din toate timpurile, Constantin Virgil Gheorghiu (1916‑1992), s‑a născut în Războieni, Neamț. După studii de litere și filosofie la Bu­cu­rești – iar mai apoi de teologie la Heidelberg –, va alege calea exilului, stabilindu‑se, în 1948, în Franța. Răsunătorul său roman Ora 25 este considerat, alături de Minunata lume nouă a lui Aldous Huxley ori 1984 a lui George Orwell, una dintre cele mai importante cărți ale secolului al XX‑lea.
Prin Dracula în Carpați – o carte uluitoare, rămasă în manuscris până astăzi, în care autorul se întrece pe sine ca romancier –, Constantin Virgil Gheorghiu își încununează practic opera de scriitor al exilului românesc, începută în 1949 cu Ora 25.

Un irlandez, lucrând la o teză de doctorat despre Dracula pe care urma să o susțină la Universitatea din Chicago, pleacă într‑o călătorie de documentare în Carpați, sperând că cercetările sale vor lămuri multe dintre necunoscutele vampirologiei. În puțină vreme, tihna meleagurilor moldave îi va schimba cursul vieții. O serie de rapoarte ale autorităților din zona Petrodavei, ce semnalează cazuri incredibile de învieri din morți, într‑o nebuloasă a anchetelor cu o mulțime de necunoscute, va conduce însă la relua­rea cercetărilor dintr‑o cu totul altă perspectivă…