Educatia crestin - ortodoxa a copiilor
Descriere
Educatia crestin - ortodoxa a copiilor
Sfânta şi dumnezeiasca Scriptură precum şi Sfinţii Părinţi, arată pe copii ca fiind un dar al lui Dumnezeu (Facerea 20,17-18; 25, 21; 29, 33; 30, 6,33, 5; 48, 8-9; Luca 1, 7). Iar naşterea de copii este o binecuvântare şi rânduială dumnezeiască dată de Dumnezeu omului încă din Rai, prin porunca: creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul şi-l supuneţi… (Facere 1, 28).
Prin naşterea de copii se înnoieşte neamul omenesc şi se menţine viaţa pe pământ. Aşadar, naşterea de copii este cea mai mare datorie a celor doi soţi care se unesc prin Sfânta Taină a Cununiei. Naşterea de copii formează cea mai mare bucurie şi adevărata temelie a familiei; ea consolidează şi desăvârşeşte căsnicia şi este izvor de sănătate.
Pentru aceea Dumnezeu binecuvântează pe primul om, Adam, şi îi face femeie, pe Eva, ca să nască copii.
Educaţia creştin - ortodoxa a copilului începe din pântecele mamei, pentru că mama transmite toate trăirile, credinţele, emoţiile, şi stările, embrionului.
Educaţia creştină a copiilor trebuie făcută treptat şi dacă la aceasta subscrie şi educaţia din şcoală este un lucru benefic.
Apoi, din punct de vedere cultural, ei trebuie să cunoască, învăţătura de credinţă ortotoxă, să citească vieţile sfinţilor pentru copii, lucrarea lui Dumnezeu în lume şi în istorie, Pilde creştine… Astfel se va aprinde dorul de cunoaştere în ei şi atunci îl vor căuta pe Dumnezeu.
Copiii trebuie învăţaţi să-şi exprime credinţa prin rugăciune şi milostenie, prin atitutini corecte şi frumoase faţă de semeni şi faţă de Dumnezeu, pentru că cine iubeşte pe semeni iubeşte şi pe Dumnezeu. Exemplul cel mai bun de
educaţie şi comportament ni-l oferă sfinţii.
Iti recomandam si Pildele Noului Testament in versuri.