Fundamentele spirituale ale crizei ecologice

24,00 RON (TVA inclus)
Costurile de livrare nu sunt incluse

Descriere

Fundamentele spirituale ale crizei ecologice

Chiar dacă problemele ecologice impun într‑adevăr măsuri politice şi economice urgente din partea statelor, sunt tot mai multe voci care subliniază că la o soluţionare profundă şi deplină a acestora nu se poate ajunge decât printr‑o schimbare radicală a mentalităţii şi a modului nostru de viaţă, pentru că problemele ecologice au în fond cauze spirituale – legate de felul în care omul percepe şi concepe natura, de felul în care se apropie şi se foloseşte de ea –, şi prin urmare se impun soluţii spirituale.
Iar aici Biserica Ortodoxă – cu o lungă tradiţie de reflecţie (teologică, cosmologică, antropologică) şi de practică (liturgică şi spirituală) referitor la valoarea creaţiei şi cuvenita relaţie a omului cu ea – poate să ofere, în cadrul crizei actuale, principii călăuzitoare pentru reflecţia şi acţiunea tuturor celor care se străduiesc să salveze natura, acum şi în viitor.

Dr. Jean-Claude Larchet este un cercetător ortodox francez, care este unul dintre cei mai de seamă cărturari ortodocși de patristică care scriu astăzi.

Născut în nord-estul Franței în 1949 dintr-o familie romano-catolică, Larchet a obținut un doctorat în filosofie la Universitatea din Nancy (1987) și un doctorat în teologie la Universitatea din Strasbourg (1994). În timpul studiilor sale de filozofie, lecturile sale despre părinții greci și comentatorii lor ortodocși (în special Vladimir Lossky ) l-au condus la Biserica Ortodoxă, unde a fost primit în 1971 de ieromonahul care avea să-i fie tată spiritual, bătrânul Serge Chévitch (1904-1987), care a fost și tatăl spiritual al teologului Vladimir Lossky, al filosofului Nikolai Berdyaev și al călugărului iconograf Gregory (Krug) .

Din 1973 până în 1979 s-a întâlnit, căutând îndrumări și sfaturi spirituale, pe unii dintre cei mai cunoscuți lideri spirituali din acea epocă: Arhimandritul (acum Sfânt) Justin Popovici , Arhimandritul Sofronia (Saharov) și, în două lungi sejururi la Muntele Athos, urmașii a vârstnicului Iosif Hesichastul - bătrânul Efrem al Katounakiei , bătrânul Efrem (Moraitis) din Philotheou (acum în Arizona), bătrânul Charalampos (dionisiat) - în special bătrânul (acum sfânt) Paisios (Eznepidis) cu care a purtat discuții îndelungate și al cărui sprijin rămâne de mare importanță pentru Larchet.

Dr. Larchet, acum pensionar, predă filozofie de 35 de ani și, în calitate de patrolog și teolog, a predat în multe țări, inclusiv în Argentina, Belgia, Bulgaria, Canada, Cipru, Franța, Marea Britanie, Georgia, Grecia, Italia, Liban , Luxemburg, Muntenegru, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Spania și Elveția.

El este unul dintre puținii autori contemporani care este capabil să combine perfect știința riguroasă cu un simț vibrant al vieții interioare a Bisericii. Scrierile sale prolifice despre spiritualitatea Părinților Bisericii și despre teologia ortodoxă (31 de cărți, 150 de articole, peste 700 de recenzii) au fost traduse în cel puțin 18 limbi.

Fundamentele spirituale ale crizei ecologice