Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Axion Estin“

3,50 RON (TVA inclus)
Costurile de livrare nu sunt incluse
Cod produs - SKU 9786068654409

Descriere

Icoana Maicii Domnului numita "Axion Estin", ceea ce inseamna "Vrednica Esti", este una dintre cele mai renumite si iubite icoane din Biserica Ortodoxa. Icoana este pastrata in Biserica Protaton, biserica centrala din Careia si cea mai veche din intreg Sfantul Munte Athos. Aceasta icoana este legata de o minune petrecuta in chilia unui calugar, numita astazi "Chilia Axion Estin".

Biserica Protaton, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, a fost ctitorita de Sfantul Imparat Constantin cel Mare (324-337). In anul 361, pe vremea patriarhului arian Eudoxiu, Biserica Protaton a fost incendiata, urmand a fi rezidita de catre imparatii bizantini. Biserica actuala dateaza din secolul al X-lea, aceasta fiind doar reparata in decursul timpului. Cea mai importanta reparatie a bisericii a avut loc sub imparatul Andronic al II-lea Paleologul (1282-1328). Biserica Protaton a fost pictata de catre Manuel Panselinos, undeva in jurul anului 1300.

Aceasta minunata biserica a fost aleasa drept resedinta administrativa athonita inca din secolul al X-lea, aici avand loc mai toate sinoadele si dezbaterile athonite. Sinodul Sfantului Munte se aduna aici, anual, la data de 15 august, odata cu praznuirea Adormirii Maicii Domnului.

Icoana Maicii Domnului "Axion Estin" este legata de descoperirea rugaciunii "Cuvine-se cu adevarat", unui calugar nevoitor cu viata sfanta. Istoria icoanei Axion Estin a fost scrisa in anul 1548, de catre "calugarul Serafim". Inaintea acestei icoane ne-a fost daruita rugaciunea sus-numita. Astazi, scena descoperirii rugaciunii, calugarului nevoitor, s-a zugravit si ea intr-o icoana aparte, numita "Descoperirea rugaciunii catre Maica Domnului". Icoana Maicii Domnului "Milostiva", inaintea careia ucenicul a primit descoperirea rugaciunii "Cuvine-se cu Adevarat", a fost luata si mutata in Biserica Protaton, din centrul localitataii Careia. Tigla scrisa de inger a fost dusa in Constantinopol, atunci cand Sfantul Nicolae al II-lea Chrisobergul era patriarh (984-996). Aceasta piatra s-ar pastra pana in zilele noastre, in Careia. Iti recomandam si Sfântul Cuvios Nichifor cel Lepros Viața, minuni, acatist, paraclis, rugaciuni

Detalii

SKU
9786068654409
Pagini
64 pagini
Format
A6
Editura
Editura Agapis
Descriere scurta
În capitala Kareya a Sfântului Munte aflăm de la monahii athoniţi cele două mari atracţii religioase ale capitalei: icoana făcătoare de minuni a Mai-cii Domnului intitulată „Axion estin“ (Cuvine-se cu adevărat…) şi piatra pe care au fost executaţi mai mulţi călugări de către cruciaţii latini şi pe care se topeşte orice strat de zăpadă ar cădea din înalturi…
Părintele îndrumător vrea să ne răsplătească ascultarea de astă noapte cu o vizită de neuitat. De aceea nici nu am mai zăbovit prea mult în faţa clădirii care adăposteşte Parlamentul Sfântului Munte. Călugărul din Bihor ne duce să vedem biserica Protaton înconjurată pe o latură de schele exterioare. Intrăm cu toţii în linişte şi ordine. Pe tronul din biserică, destinat după tipikon episcopului am avut şansa rară de a vedea cu proprii noştri ochi vestita icoană „Axion Estin“, la care ne-am închinat pe rând cu evlavie şi cutremurare în suflet. Icoana se află în acest loc din anul 980. Este icoana cu una din cele mai mari preţuiri, dacă nu cea mai adorată la greci. Ea este legată nu numai de o minune, dar şi de lupta pentru neatârnare a întregu-lui neam elen. Aflăm aici că exact cu 2 ani în urmă, adică în luna octombrie 2012, icoana „Axion Estin“ a fost transportată peste Marea Egee şi a constituit corolarul sărbătoririi centenarului 4 ...