Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni Trihirusa Istoria și acatist

3,50 RON (TVA inclus)
Costurile de livrare nu sunt incluse
Cod produs - SKU 9786068654522

Descriere

În semn de recunoștință pentru minunea săvârșită de Maica Domnului prin icoana sa, Sfântul Ioan Damaschin a lipit pe icoana Maicii Domnului o mână din argint, o „jertfă” care dă impresia că Maica Domnului are o a treia mână.Cea mai cunoscută „jertfă” din Ortodoxie este Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni Trihirusa (scrisă și „Tricherousa”). Conform tradiției, Sfântului Ioan Damaschin i-a fost tăiată mâna dreaptă ‒ pentru că ținea cuvântări și scria apologii pentru apărarea icoanelor, în perioada iconoclastă. Spre seară, luând mâna tăiată, Sfântul Ioan s-a așezat înaintea icoanei Maicii Domnului, o zestre de mare preț a familiei sale și a început a se ruga Maicii Domnului din adâncul inimii, ca să-l vindece.După rugăciune îndelungată, Sfântul Ioan a adormit și a avut un vis în care Preasfânta Născătoare de Dumnezeu s-a întors spre el, promițându-i vindecare rapidă. Când s-a trezit din somn, Sfântul Ioan a constatat că mâna lui era nevătămată.În semn de recunoștință pentru minunea săvârșită de Maica Domnului prin icoana sa, Sfântul Ioan Damaschin a lipit pe icoana Maicii Domnului o mână din argint, o „jertfă” care dă impresia că Maica Domnului are o a treia mână.

După aceasta, Ioan a împărţit săracilor toată averea sa, care era foarte mare şi a liberat pe toţi robii săi și, intrând în monahism la Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfințit a dăruit icoana făcătoare de minuni Lavrei. Icoana a fost păstrată în Lavra Sfântului Sava până în secolul al XIII-lea când Sfântul Sava, primul Arhiepiscop al Serbiei (14 ianuarie) a venit în pelerinaj, iar părinții mănăstirii i-au dăruit-o ca binecuvântare. Acesta a luat icoana în Serbia.


Din acest motiv, această icoană a Maicii Domnului mai este cunoscută sub numele de Icoana Maicii Domnului „cu trei mâini” sau Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni Trihirusa .


Icoana originală se află în Mănăstirea Hilandar din Muntele Athos. O copie făcătoare de minuni a icoanei este așezată în Paraclisul Mănăstirii Neamț, fiind adusă aici de către Sfântul Paisie de la Neamț. Iti recomandam si Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului ,,Axion Estin" Acatist, istoric si minuni

Detalii

SKU
9786068654522
Editura
Editura
Agapis
Format
A6
Pagini
48 pagini
Descriere scurta

În istoria Bisericii Ortodoxe un loc de seamă îl ocupă Sfântul Munte Athos, îndrăgit de Maica Domnului, unde, sub cinstitul ei omofor, multe secole la rând monahii creştin ortodocşi se roagă pentru mântuirea lumii.

E vestit Sfântul Munte prin mulți-mea icoanelor făcătoare de minuni ale Născătoarei de Dumnezeu. Printre ele ca un luceafăr străluceşte şi icoana Ei numită „Trihirusa”.
Istoria acestui chip minunat este strâns legată de soarta marelui apărător al ortodoxiei şi al sfintelor icoane – Cuviosul Ioan Damaschin. Această sfântă icoană a Stăpânei noastre a fost un odor sfânt de familie a Sfântului Ioan Damaschin şi era păstrată în casa lui din Damasc.
La începutul sec. al VIII-lea întreaga Sirie se afla sub stăpânirea arabilor musulmani. Walid (705-715), califul Damascului, care era pe atunci capitala Siriei, fiind musulman, a angajat la curtea sa pe tânărul Ioan, laic pe atunci, ca ministru-consilier pentru problemele populației creştine. În acea perioadă apăruse erezia iconoclastă (lupta împotriva sfintelor icoane), care îl avea ca principal susținător pe împăratul Bizanțului, Leon al III Izaurul. Ioan Damaschin, pătruns de râvnă dumnezeiască, ca nimeni altul s-a dovedit un mare luptător şi înflăcărat susținător al cinstirii sfintelor icoane.
Iconoclastul Leon Izaurul, aflând despre faptele Sfântului Ioan şi împins de ura față de acesta, a pus la cale împotriva lui o calomnie monstruoasă. Cu ajutorul unui caligraf este ticluită o scrisoare falsă pe care o trimite califului Walid, învinuindu-l pe Sfântul Ioan de înaltă trădare.
Când a primit şi a citit scrisoarea, califul a poruncit, fără vreo cercetare, să i se taie lui Ioan mâna dreaptă şi să fie atârnată, ca exemplu înspăimântător pentru toți, în piața centrală a Da-mascului.
Porunca i-a fost îndeplinită imediat....