Încrederea Papadopoulos Haralambos
Descriere
Încrederea Papadopoulos Haralambos
Nădejdea în Dumnezeu și în pronia Sa •
Cunoașterea de sine • Asumarea răspunderii •
Schimbarea atitudinii față de viață • Acceptarea durerii
E foarte important să înțelegem că încrederea în pronia lui Dumnezeu este neîndoielnic izbăvitoare și mântuitoare, dar nicicum nu ne va scăpa de ispitele și încercările vieții. Însă ea ne va întări convingerea că atât cele pe care le înțelegem, cât și cele ce scapă puterii noastre de înțelegere nu sunt întâmplătoare, ci au un sens în existența noastră.
Negreșit, toate acestea vor fi însoțite de experiența prezenței mângâietoare și întăritoare a Domnului, Care nu ne va lăsa niciodată singuri și neajutorați.
* * *
Golgota este un loc comun tuturor oamenilor. S‑o acceptăm și să o folosim spre sfințirea noastră. Ușor? Deloc. Prin harul lui Dumnezeu însă poate deveni realitate, trăire de zi cu zi.
Arta vieții creștine este cum putem trece marea învolburată fără a ne îneca, fără a ne pierde.
Încrederea Papadopoulos Haralambos
Aceeasi tema
Încrederea în Dumnezeu are drept mamă credinţa
Mare lucru este să se lase cineva în mâinile lui Dumnezeu. Oamenii îşi fac planuri şi încearcă să le realizeze, dar fără să ciulească urechile, să asculte care este voia lui Dumnezeu şi fără să se conformeze ei.
ă nu-ţi pierzi niciodată încrederea ta în Dumnezeu. Nu te limita la logica ta omenească şi strâmtă, ca să nu te chinuieşti şi să împiedici ajutorul dumnezeiesc. Încredinţarea ta şi a lucrării tale lui Dumnezeu, după ce cu prudenţă acţionezi omeneşte, te va ajuta mult, dar va ajuta şi pe alţii. Încrederea în Dumnezeu este mare lucru.
Odată trebuia să-mi ia sânge. Erau patru doctoriţe. Vine prima, se chinuieşte, dar nu-mi poate afla vena. Vine a doua, la fel. Vine a treia, care era specializată în asta, nimic. În clipa aceea trecea pe acolo a patra doctoriţă. A văzut cum mă chinuiau şi a venit să încerce şi ea. Mai întâi şi-a făcut cruce şi imediat a aflat vena, pentru că a cerut ajutorul lui Dumnezeu. Celelalte, într-un anumit fel, aveau încredere numai în ele însele.
Mare lucru este să se lase cineva în mâinile lui Dumnezeu. Oamenii îşi fac planuri şi încearcă să le realizeze, dar fără să ciulească urechile, să asculte care este voia lui Dumnezeu şi fără să se conformeze ei. Trebuie să ne lăsăm cu încredere în seama lui Dumnezeu, ca El să ocărmuiască lucrurile, iar noi să ne facem datoria noastră cu mărime de suflet.
(Cuviosul Paisie Aghioritul, Trezire duhovnicească, Schitul Lacu, Sfântul Munte Athos, 2000, p. 271)