Învățături despre viața de familie

7,00 RON (TVA inclus)
Costurile de livrare nu sunt incluse

Descriere

Învățături despre viața de familie

Cei ce se îngrijesc cu adevărat de copii îi învață, de bună seamă, cele de folos pentru viața vremelnică, dar şi mai mult cele mântuitoare pentru sufletul nemuritor; ei nu le dau doar cunoştinţe şi concepte lumeşti, ci cultivă grădina inimii lor scoțând din ea buruienile înclinațiilor și obiceiurilor greșite, sădind în ea simțămintele bune pentru virtute, ferind-o de vânturile su­per­­­ficialității și de furtunile patimilor. Ei pun totdeauna în practică această în­văţătură fundamentală pentru orice pedagogie au­ten­tică: „În­­ce­putul înţelepciu­nii este frica de ­Domnul; înţelegere bună este tuturor celor ce o fac pe ea” (altfel spus, cu­noș­tințele bune sunt de folos pentru cei care se slujesc de ele pentru fapte bune) (Psalmi 110, 10).
Formați copiii pentru a ajunge buni cetățeni, sol­dați, filologi, secretari, pictori, industriași; dar să nu nesocotiți ceea ce este mai important – pregăti­rea viitorilor cetățeni ai ­cerului.

Cum se dobândesc copiii buni? Nu va trebui să căutăm îndelung legea care guvernează acest fenomen, de vreme ce vedem copii buni la părinţii buni, chibzuiţi şi grijulii în ce priveşte educaţia.


Nu recunosc doctorii că, fără îndoială, unele boli se transmit de la părinţi la copii? Şi mai indiscutabil este faptul că sănătatea părinţilor este moştenită de copii, dacă nu există pricini aparte care să le răpească această moştenire firească. De asemenea, când privim chipurile copiilor nu căutăm, oare, asemănări cu trăsăturile părinţilor?


Aşadar, dacă găsim că părinţii sunt singura pricină a anumitor calităţi sau neajunsuri fizice ale copiilor, ce ne împiedică să conchidem că lucrul acesta este valabil într-o anumită măsură şi pentru cele mai înalte însuşiri sufleteşti şi pentru înclinaţii? Nu este, oare, chiar mai uşor de înţeles descoperirea unui factor ereditar în suflet, care, ca fiinţă simplă, îşi manifestă toate capacităţile şi puterile din sine însuşi, din rădăcina duhovnicească lăuntrică a fiinţării primite de la naştere, decât în trup, alcătuirea căruia depinde atât de mult de natura exterioară, stihinică?Sfântul Filaret
Mitropolitul Moscovei

Învățături despre viața de familie