Iubirea are chipul crucii
Descriere
Iubirea are chipul crucii
Crucea, mărturia iubirii lui Dumnezeu
Sfântul Apostol Pavel a scris corintenilor un imn al iubirii creştine care a devenit, cu timpul, unul dintre cele mai cunoscute pasaje din Sfânta Scriptură. Nu ştim dacă acest fapt s-a datorat înălţimii ideilor cuprinse sau aspiraţiilor profunde ale creştinilor care depun eforturi stăruitoare pentru dobândirea unor trăiri înalte. Între versetele capitolului 13 din epistola întâi către corinteni întâlnim şi această mărturie: „Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte. Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă. Dragostea nu cade niciodată.” (I Corinteni 13, 4-8)
Pentru a putea mărturisi aşa şi a crede cu tărie în această mărturisire trebuie să ai o putere de jertfă şi de dăruire pe care cuvântul omenesc nu le poate cuprinde. Credinţa că „dragostea îndelung-rabdă” înseamnă a face din fiecare întâlnire cu aproapele treaptă către Împărăţia lui Dumnezeu. A iubi omul înseamnă a fi capabil să primeşti în propria viaţă, existenţa celuilalt, aşa cum este el până în clipa întâlnirii. Este înfiorător, în acest context, citatul „iubesc umanitatea, dar urăsc omul.”
Mărturia Sfântului Apostol Pavel faţă de temele pe care le propovăduieşte comunităţilor de creştini pe care le înfiinţează este una precisă, fără şovăieli diplomatice şi care nu lasă loc unor interpretări subiective, conjuncturale. Dragostea creştină şi îndelunga-răbdare se înţeleg cel mai bine doar atunci când se propovăduieşte cu ochii aţintiţi spre crucea lui Hristos. Pentru că numai crucea arată adevărata măsură a dragostei şi numai crucea dă sens şi conţinut cuvântului mântuitor. Orice propovăduire, dacă nu este asumată de prezenţa crucii, este ideologie.
Pentru că orice propovăduire trebuie văzută ca o jertfă, ca o dăruire, ca o asumare firească a celuilalt, fără de care propria mântuire devine iluzie. Dacă cel care vorbeşte despre credinţa creştină nu poate înţelege jertfa Mântuitorului Hristos şi nu crede că pe cruce se întâlneşte deodată, iubirea lui Dumnezeu cu nedreptatea umană, atunci propovăduirea este o lecţie elaborată de istorie care informează, dar care nu formează şi care nu mântuieşte.
După ce îi îndeamnă pe galateni să-şi poarte „sarcinile unii altora” ca împlinire a „legii lui Hristos” (Galateni 6,2) Sfântul Apostol Pavel mărturiseşte că „mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, Crucea, mărturia iubirii lui Dumnezeu prin care lumea este răstignită pentru mine, şi eu pentru lume!” (Galateni 6, 14). În perspectiva jertfei pentru Hristos crucea devine laudă pentru că este forma desăvârşită a iubirii, a dăruirii de sine, a capacităţii de a-l face pe celălalt, aşa cum este el, prezent în propria viaţă.
La începutul adresării către locuitorii Corintului, Sfântul Apostol Pavel găseşte potrivit să îi înştiinţeze despre temeiul propovăduirii sale: „Cuvântul crucii, pentru cei ce pier, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu” (I Corinteni 1, 18). Şi acum, ca şi atunci, oamenii fug de cruce pentru că, în conţinutul ei, crucea presupune angajare şi responsabilitate în ceea ce eşti, în ceea ce spui şi în ceea ce îţi doreşti în relaţie cu ceilalţi. Fără Cruce, jertfa Mântuitorului Hristos şi asumarea acesteia în viaţa noastră, ar fi fost o poveste frumoasă, de spus din generaţie în generaţie, dar care nu ar fi oferit garanţia mântuirii.
Autoarea acestei cărţi face radiografia unor stări sufleteşti pe care le putem trăi în relaţie cu Dumnezeu şi cu oamenii. Volumul este unul extrem de captivant pentru că este scris cu sinceritate şi cu angajamentul
unui misionar dedicat cu totul cauzei sale.
Binecuvântăm apariţia acestui volum şi nădăjduim ca el să fie, în timp, şansa celui care se osteneşte cu citirea acestuia de a înţelege că relaţiile fiecăruia dintre noi cu Dumnezeu şi cu semenii sunt dependente una de cealaltă şi că sunt mântuitoare numai atunci când sunt întemeiate pe sinceritate, pe dăruire, pe înţelegere, pe disponibilitatea totală de a face prezente, deodată, în lume, iubirea şi Crucea lui Hristos.
† G A L A C T I O N
Episcopul Alexandriei şi Teleormanului
2021 aprilie 04
Duminica a treia din Post – a Sfintei Cruci