Pollyanna jocul bucuriei vol 1

18,00 RON (TVA inclus)
Costurile de livrare nu sunt incluse

Descriere


Pollyanna jocul bucuriei vol 1 Pollyanna este un roman din 1913 al autorului american Eleanor H. Porter , considerat un clasic al literaturii pentru copii . Succesul cărții a făcut ca Porter să scrie în scurt timp o continuare, Pollyanna Grows Up (1915). Au maifost publicate mai târziuîncă unsprezececontinuări Pollyanna , cunoscute sub numele de „Cărți fericite”, majoritatea scrise de Elizabeth Borton sau Harriet Lummis Smith . Au urmat alte continuări, inclusiv Pollyanna Plays the Game de Colleen L. Reece, publicată în 1997. Datorită faimei cărții, „Pollyanna” a devenit un cuvânt de cuvant pentru cineva care - la fel ca personajul din titlu - are operspectivă optimistă ; [1]o tendință subconștientă spre pozitiv este adesea descrisă ca principiul Pollyanna . În ciuda utilizării curente a termenului pentru a însemna „excesiv de vesel”, Pollyanna și tatăl ei au jucat jocul vesel ca o metodă de a face față dificultăților și durerilor reale care, alături de noroc și bucurie, modelează fiecare viață.
Pollyanna a fost adaptată pentru film de mai multe ori. Unele dintre cele mai cunoscute sunt versiunea din 1920 cu Mary Pickford , iar versiunea Disney din 1960 cu actrița pentru copii Hayley Mills , care a câștigat un Oscar special pentru rol.

Personajul principal este Pollyanna Whittier, o orfană de unsprezece ani care merge să locuiască în orașul fictiv Beldingsville, Vermont , cu bogata, dar severă și rece ticăloasă Mătușa Polly, care nu vrea să accepte Pollyanna, ci simte că este datoria ei față de sora ei târzie. Filozofia vieții Pollyanna se concentrează pe ceea ce numește „Jocul fericit”, o atitudine optimistă și pozitivă pe care a învățat-o de la tatăl ei. Jocul constă în a găsi ceva de care să vă bucurați în fiecare situație, oricât de sumbru ar fi. A apărut într-un incident într-un Crăciun, când Pollyanna, care spera la o păpușă în butoiul misionar, a găsit doar o pereche de cârje interior. Pregătind jocul la fața locului, tatăl Pollyanna a învățat-o să privească partea bună a lucrurilor - în acest caz, să se bucure de cârje pentru că nu avea nevoie să le folosească.

Cu această filozofie, și cu propria personalitate însorită și sufletul sincer, simpatic, Pollyanna aduce atât de multă bucurie orașului disperat al mătușii sale din New England, încât îl transformă într-un loc plăcut de locuit. Jocul fericit o protejează de atitudinea severă a mătușii sale: atunci când mătușa Polly o pune într-o cameră la mansardă înfundată, fără covoare sau poze, ea se bucură de frumoasa priveliște de la fereastra înaltă; când încearcă să-și „pedepsească” nepoata pentru că a întârziat la cină, condamnând-o la o masă de pâine și lapte în bucătărie cu servitoarea Nancy, Pollyanna îi mulțumește răpită pentru că îi place pâinea și laptele, iar ei îi place Nancy.

În curând, Pollyanna îi învață pe unii dintre cei mai tulburați locuitori din Beldingsville să „joace” și jocul, de la o invalidă chinuitoare numită doamna Snow până la un burlac avar, domnul Pendleton, care locuiește singur într-un conac aglomerat. Și mătușa Polly - aflându-se neputincioasă înainte de refuzul plin de viață al Pollyanna de a fi doborâtă - începe treptat să se dezghețe, deși rezistă jocului fericit mai mult decât oricine altcineva.

În cele din urmă, însă, chiar și optimismul robust al Pollyanna este pus la încercare atunci când este lovită de o mașină și își pierde utilizarea picioarelor. La început nu își dă seama de gravitatea situației sale, dar spiritele ei se prăbușesc când i se spune ce i s-a întâmplat. După aceea, ea zace în pat, incapabilă să găsească ceva de care să se bucure. Apoi, orășenii încep să sune la casa mătușii Polly, dornici să-i anunțe pe Pollyanna cât de mult le-a îmbunătățit viața încurajările ei; iar Pollyanna decide că se poate bucura totuși că cel puțin a avut picioarele ei. Romanul se încheie cu mătușa Polly care se căsătorește cu fostul ei iubit Dr. Chilton și Pollyanna fiind trimisă la un spital unde învață să meargă din nou și este capabilă să aprecieze utilizarea picioarelor mult mai mult ca urmare a faptului că este temporar invalidă și nu poate merge bine.

 


Pollyanna jocul bucuriei vol 1


Detalii

Editura
Descriere scurta

Romanul Pollyanna, jocul bucuriei - primul volum din serie - a avut parte de un succes enorm chiar de la prima sa publicare în America și se numără printre puținele cărți traduse în aproape toate limbile lumii care au fost iubite de cititorii de toate vârstele cu o pasiune ce i-a conferit eroinei prin­cipale statutul de simbol al bucuriei și al speranței. Întrupând în Pollyanna singura bucu­rie lăuntrică autentică, cea de sorginte biblică (Pollyanna a învățat secretul descoperirii aces­teia de la tatăl ei, un misionar creș­tin sărac), ce e capabilă să cultive inocența uma­nă, pre­gătind-o pentru veșnicie, autoarea ne oferă un exemplu mi­nunat, necesar tuturor, pen­tru a redeveni acei copii cărora le e menită Îm­pă­răția cerurilor (Matei 19, 14).