Raiul se dobandeste aici - Staretul Tadei

20,00 RON (TVA inclus)
Costurile de livrare nu sunt incluse

Descriere

Raiul se dobandeste aici. Cum sa pastrezi pacea si bucuria in Duhul Sfant - Staretul Tadei

 

Biografie

Parintele Tadei s-a nascut in anul 1914 in satul Vitovnita, din parinti evlaviosi, tarani, de praznicul Sfantului Apostol Toma si a primit numele de Toma. Inceputurile vietii sale calugaresti sant legate de manastirea Milkovo de langa Svilainta si de Parintele Ambrosie de la Milkovo, ucenic al Cuviosului Ambrosie de la Optina, care, dupa cuvintele Staretului Tadei, avea "nemarginita dragoste si iertare." S-a inchinoviat in 1935 la Manastirea Gorniak, pe 10 Martie, spre a fi tuns in cinul monahicesc la 14 Iulie, acelasi an, ca frate in obstea Manastirii Gorniak. Indata dupa inchinoviere, in 1935, a fost indrumat spre Scoala de Iconografie de la Manastirea Rakovita.

La dorinta Patriarhului Bisericii Ortodoxe Sarbe de la acea vreme, Varnava, Episcopul Veniamin i-a dat monahului Tadei dezlegare canonica sa mearga in eparhia Belgradului si Karlovitului, iar acesta a intrat in obstea manastirii de la Rakovita. A fost hirotonit in cinul de ieromonah la 3 Februarie 1938, la Manastirea Rakovita, de catre Episcopul Mitrofan al Harkovului (arhiereu al Bisericii Ortodoxe Ruse de peste Granite).

A fost ridicat la treapta de egumen in 1949, in catedrala din Belgrad, de catre vicarul patriarhal Visarion, fost episcop al Banatului. In Octombrie 1938, ieromonahul Tadei a fost mutat, pentru nevoile slujirii, la Patriarhia din Peci. Dupa incheierea celui de al Doilea Razboi Mondial, ieromonahul Tadei a parasit Peciul si s-a intors la Manastirea Rakovita. In Aprilie 1947, ieromonahul Tadei s-a reintors in eparhia Branicevo cu dezlegare canonica si a intrat in obstea manastirii Gorniak.

La dorinta Patriarhului Gavriil, ieromonahul Tadei se reintoarce la Patriarhia din Peci, in anul 1949, si devine vicar al acesteia. In 1955, din motive de sanatate, egumenul Tadei, avand dezlegarea Patriarhului Vichentie, se intoarce pentru a doua oara in eparhia Branicevo. In aceasta eparhie a fost o vreme preot paroh in satele Peci si Klenovat si in parohia Sapinska, iar apoi, din 1957, staret al Manastirii Gorniak. La inceputul lui Noiembrie 1959, egumenul Tadei a primit dezlegare canonica pentru a pleca in Manastirea Hilandar din Sfantul Munte, aflata sub jurisdictia Patriarhului Ecumenic de la Constantinopole.

Dupa patru luni incheiate, egumenul Tadei, cu acordul autoritatilor grecesti, a parasit Hilandarul si Sfantul Munte, intorcandu-se in patrie. Aici a fost, o vreme, paroh in satul Bistrita, apoi staret al Manastirii Tuman. La dorinta parintelui, in 1962, a fost randuit la staretia Manastirii Vitovnita.

A petrecut in aceasta slujire vreme de zece ani, pentru ca, in cele din urma, slujind ca paroh in Vlaski Dol, sa fie pensionat, apoi asezat la staretia Manastirii Pokainita de langa Velike Plane si ca duhovnic al Manastirii Tuman, iar apoi, pentru a doua oara, la staretia Manastirii Vitovnita. Arhimandritul Tadei, staretul Manastirii Vitovnita, a trecut la Domnul pe 13 Aprilie 2003, in satul Bacika Palanka din Voievodina, in casa credinciosilor ce s-au ingrijit de staret in ultimi ani ai vietii sale pe pamant.

Raiul se dobandeste aici. Cum sa pastrezi pacea si bucuria in Duhul Sfant - Staretul Tadei

Detalii

Descriere scurta

Volumul Raiul se dobândește aici întregește viziunea duhovnicească pe care Starețul Tadei ne-a lăsat-o moştenire, spre mântuirea noastră. Suntem răspunzători de gândurile pe care le întreținem, iată un adevăr foarte greu de crezut și de primit pentru omul postmodern, obișnuit să relativizeze orice și, mai ales, să vadă în gând doar o putere psihologică.

De obicei, in cartile duhovnicesti intalnim ideea ca pacea sufleteasca este roada rugaciunii. Mai intai trebuie sa te rogi, iar pacea va veni de la sine. Dimpotriva, Parintele Tadei asaza ca piatra de temelie a rugaciunii pacea inimii. Alte arme din arsenalul razboiului nevazut, pe care ni le propune Staretul Tadei, sant: smerenia, ascultarea, blandetea, iertarea aproapelui, acceptarea necazurilor.

Calea Cuviosului Tadei este una marturisitoare. El se opune duhului materialist al lumii, se ridica impotriva prorocilor mincinosi care au aparut sau stau sa apara, impotriva orientalismelor propagate de curentul New-Age. Mantuirea noastra sta numai in Domnul Nostru Iisus Hristos pentru ca prin El "firea noastra omeneasca a patruns in taina Sfintei Treimi; este un dar nemasurat." Tinta vietii noastre este aceeasi pentru toti: "Aici ne este dat sa ne pregatim pentru vesnicie, sa biruim raul, ca niciodata sa nu cadem din dragostea Parintelui Ceresc."