Viata Genovevei de Brabant

7,00 RON (TVA inclus)
Costurile de livrare nu sunt incluse

Descriere

Viata Genovevei de Brabant

Genoveva din Brabant, menționată și ca Genovefa este eroina a unei legende populare din evul mediu, de origine germanică. Acuzată de adulter de către seneșalul Golo, căreia nu-i cedase, nu-și poate convinge soțul, pe Siegfried, conte palatin de Trier, că este nevinovată. Cruțată de slugile însărcinate să o ucidă, îl întâlnește cu puțină vreme înainte de a muri pe Siegfried, care își dă seama că a condamnat-o pe nedrept.

Recomandam aceasta carte ca fiind o pilda vie de imbarbatare in lupta noastra de a pastra "nunta cinstita si patul neintinat".

Uneori ne confruntam cu opinia ca orice relatie dintre un barbat si o femeie este un pacat sau o slabiciune permisa si scuzabila. Despre aceasta problema se vorbeste mult si, mai ales, in termeni platonici si ascetici. Cunoastem din istoria Bisericii ca pe parcursul veacurilor au existat erezii, care se pronuntau impotriva casatoriei. Ecourile acestor conceptii se intalnesc si in literatura contemporana teologica si morala. Literatura patristica, dedicata in mare parte monahismului, nu pomeneste nimic despre ispitele cu care se confrunta omul in familie si in casatorie.

Desi filosoful din Alexandria, Plotin (204-269) "nu a avut nimic in comun cu crestinismul" (Enciclopedia de filosofie, vol. IV, p. 275), el a influentat mult gandirea filosofico-etica a crestinilor din primele veacuri. Pentru Plotin, materia in sine este rea. Imparatia materiei este opusa celei dumnezeiesti si ostila adevaratei naturi omenesti. "Omul nu va putea niciodata birui aceasta lume. Singura solutie este sa fuga din ea si sa se adaposteasca la sanul lui Dumnezeu". "Idealul omului izolat nu este cina lui vie si libera, ci doar contemplatorul rupt de lume si ascetul, care se rusineaza de propriul lui trup ( Soloviov, vol. 10, p. 482).

Lui Plotin ii este straina conceptia Apostolului Pavel pe care o gasim in prima epistola catre Corinteni (I Cor. 6, 19-20): "Sau nu stiti ca trupul vostru este templu al Duhului Sfant care este in voi, pe care-L aveti de la Dumnezeu [...] Slaviti, dar, pe Dumnezeu in trupul vostru si in duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu".

 

Viata Genovevei de Brabant Editura Agapis Editura de Carte Ortodoxa

Detalii

Editura
Editura
Agapis
Format
A5
Pagini
126
Descriere scurta

Recomandam aceasta carte ca fiind o pilda vie de imbarbatare in lupta noastra de a pastra "nunta cinstita si patul neintinat".