Viața părintelui Nicodim Măndiță Vol 1

35,00 RON (TVA inclus)
Costurile de livrare nu sunt incluse

Descriere

Viața părintelui Nicodim Măndiță Vol 1

Retipărirea lucrării «Viaţa părintelui Nicodim Măndiţă» într-o nouă ediţie a Editurii Agapis este încă un omagiu adus jertfei de cuvânt intr-o vreme de mare restrişte.

Editura Agapis are dreptul de autor exclusiv asupra operei tipărită şi în manuscris a Părintelui Nicodim Măndiţă iar fondatorii şi acţionarii ei actuali (Grigore Bălan şi Dumitru Plugaru) sunt ucenici ai părintelui Nicodim şi moştenitori testamentari ai părintelui şi ai părinţilor ipodiaconi Vasile Poiţelea, Ioan şi Constantin Măgirescu.

Astfel în această calitate am deschis acţiune judecătorească de anulare a sentinţelor promulgate în anul 1965, prin care Părintele Nicodim şi ucenicii săi au fost condamnaţi la închisoare şi la confiscare totală şi parţială a averii, ocazie cu care am avut acces la dosarele de condamnare şi am avut dreptul să facem xerocopii a întregului material cuprins în acestea.

Viața părintelui Nicodim Măndiță Vol 1

În felul acesta am intrat în posesia unui bogat material documentar, care ilustrează prodigioasa activitate a Părintelui Nicodim, şi a ucenicilor săi colaboratori, care au suferit la vremea respectivă rigorile legii.

În anul 2002, autorul acestei lucrări, fr. Gheorghe Ionescu, un apropiat colaborator al părintelui Nicodim şi un bun cunoscător al activităţii şi operei acestuia ne-a propus să tipărim lucrarea sa, numită «Viaţa şi activitatea Părintelui Protosinghel Nicodim Măndiţă, 1889-1975», care mai fusese tipărită cu ani în urmă la altă editură într-un singur volum de 512 pagini.

Întrucât lucrarea originală, aşa cum a conceput-o autorul, era lipsită de numeroasele informaţii de mare preţ, descoperite ulterior în dosarele securităţii cu ocazia acţiunilor amintite mai sus, am convenit cu autorul să le introducem noi editura, în lucrarea sa, cu ocazia reeditării, pe lângă informaţiile găsite în 3 caiete ale părintelui Nicodim nedescoperite în momentul tipăririi primei ediţii.

Viața părintelui Nicodim Măndiță Vol 1

Am citat şi anumite documente extrase din dosarele de condamnare, unele prin reproducerea integrală a textelor, iar altele chiar prin fotocopiere.

Astfel numărul paginilor aproape s-a triplat faţă de lucrarea iniţială din pricina acestor completări inedite precum şi a imaginilor adăugate.

Noul material obţinut a trebuit sistematizat pe teme şi organizat pe capitole, au fost puse titluri la capitole şi subcapitole, iar datorită numărului mare de pagini rezultat a trebuit împărţită lucrarea în două volume.

Viața părintelui Nicodim Măndiță Vol 1

Detalii

Dimensiuni
13 x 20 cm
Tip coperta
Brosata
An apariție
Gheorghe Ionescu
ISBN
978-973-7957-43-6
Pagini
622
Format
14/20
Editura
Agapis
Latime
20
Lungime
13
Descriere scurta

Carte inclusă în Pachetul promoțional


Pagini de pateric



Viața părintelui Nicodim Măndiță vol 2 Click aici pentru a vizualiza cartea!

Slujind lui Dumnezeu și oamenilor Click aici pentru a vizualiza cartea!

În volumul 1 din colecția „Teologia Dogmaticã Ortodoxã” de Pãrintele Dumitru Stãniloaie pag. 268-271 se gãsește zugrãvitã în culori vii icoana duhovnicului nostru, a pãrintelui Nicodim Mãndițã pe care o redãm aici; acei ce l-au cunoscut mai de aproape vor putea constata cã nu exagerãm: „Dacã ființa umanã devine sfântã întrucât se dãruiește sau se consacrã Persoanei supreme și slujirii binelui curat, adevãrului și dreptãții voite de Ea, atunci actul consacrãrii și al jertfirii e un act de preot.

Toți cei ce se jertfesc sau se dãruiesc Persoanei supreme
sunt preoți și se sfințesc prin oferirea lor lui Dumnezeu.

Dãruindu-se pe ei înșiși, dãruiesc toatã lumea cu care
sunt legați, deci o sfințesc. Cel ce se sfințeste îi ajutã pe
toți cu care ajunge în contact sã se sfințeascã atrãgãndu-i într-o relație delicatã, transparentã, curatã în simțiri și în gânduri,... nu existã nimic trivial, nimic grosolan, nimic josnic, nimic afectat, nimic nesincer.

În el se actualizeazã în grad culminant delicatețea, sensibilitatea, transparența, puritatea, sfiala, atenția fațã
de taina semenilor. El sesizeazã stãrile de suflet ale celorlalți și se ferește de tot ce le-ar contraria, deși nu se
ferește de a-i ajuta sã depãșeascã slãbiciunile lor, El intuiește cea mai micã trebuințã a altora și o împlinește
prompt...

Din el iradiazã continuu un duh de dãruire, de jertfelnicie fațã de toți fãrã nici o grijã de sine, un duh care încãlzește pe ceilalți și le dã siguranța cã nu sunt singuri.

El e mielul nevinovat gata de jertfa conștientã de sine și zidul neclintit care oferã un sprijin neînșelãtor.

Și totuși nu existã cineva mai smerit, mai simplu, mai neartificial, mai neteatral, mai neprefãcut, mai natural în comportarea sa, acceptând tot ce-i adevãrat, omenesc, creând o atmosferã de familiaritate curatã...

El s-a simplificat astfel, pentru cã s-a predat întreg lui Dumnezeu. De aceea se poate preda întreg în comunicarea cu ceilalți.

El dã curaj întotdeauna... El zâmbește, dar nu râde sarcastic, e serios dar nu înfricoșat. Acordã un preț persoanelor celor mai umile, socotindu-le pe toate
mari taine create de Dumnezeu și destinate veșnicei
comuniuni cu El...

Se face prin smerenie aproape neobservat, apãrând când e nevoie ca o mângâiere, ca o încurajare, ca un ajutor.

Nu existã greutate de neînvins pentru el, deoarece crede ferm în ajutorul lui Dumnezeu cerut prin rugãciune.

El este cea mai umanã și mai smeritã ființã... Este cel mai apropiat și în același timp, fãrã sã vrea, cel mai impunãtor din cei ce atrag atenția cel mai mult. Îți devine cel mai intim dintre toți și cel mai înțelegãtor și te simți cum nu se poate mai bine lângã el și în același timp te strâmtoreazã fãcându-te sã-ți vezi insuficiențele morale și greșelile.

Te copleșește cu mãreția simplã a puritãții și cãldura bunãtãții lui și te face sã te rușinezi de nivelul tãu coborât de la umanitatea adevãratã, de impuritatea, artificialitatea, superficialitatea, duplicitatea ta, care ies puternic în relief în comparația ce o faci fãrã sã vrei între tine și el.

Nu exercitã nici o forțã lumeascã, nu dã nici o poruncã cu severitate, dar simți în el o fermitate neîncovoiatã în convingerile lui, în viața lui, în sfaturile ce le dã, încât pãrerea lui despre ceea ce ar trebui sã faci, exprimatã cu delicatețe, sau cu o privire discretã, îți devine o poruncã pentru a cãrei împlinire ești în stare de orice efort și sacrificiu în același timp recomandarea lui îți dã o putere care te elibereazã de neputința în care te aflai, de neîncrederea pe care o aveai în tine, pentru cã o simți ca pe o putere Dumnezeiascã. Simți cã el îți dã luminã și putere din ultimul izvor de luminã și de putere, cu o bunãtate din ultimul izvor de bunãtate care vrea sã te mântuiascã.

Te temi de privirea lui în sufletul tãu, cum te temi de descoperirea adevãrului din partea unui medic, de neîndoielnicã destoinicie și prietenie, dar o aștepți ca pe cea din urmã, pentru cã știi cã îți va da odatã cu diagnosticul, și leacul sigur al salvãrii tale dintr-o boalã, din care simțeai cã-ți este spre moarte. În extrema lui delicatețe, blândețe și smerenie, simți o putere ajutãtoare pe care nici o putere din lume nu o poate încovoia, putere ce-i vine de la Dumnezeu, din predarea sa totalã lui Dumnezeu și din voința de a sluji semenilor, din porunca și cu trimiterea lui Dumnezeu, ca sã se mântuiascã.

Cine se apropie de el descoperã piscul bunãtãții, al puritãții și al puterii duhovnicești, acoperit de vãlul smereniei. Trebuie sã te strãduiești ca sã descoperi faptele mari ale ascezei și iubirii lui de oameni. Din el iradiazã o imperturbabilã liniște sau pace și în același timp o participare pânã la lacrimi la durerile celorlalți... nu exclude participarea lui la durerite oamenilor așa cum nici Hristos nu încetezã de a aduce Jertfa Sa pentru ei și nici îngerii nu înceteazã de a le oferi continuu asistența lor...“.