Vietile Sfintilor pe luna Noiembrie

60,00 RON (TVA inclus)
Costurile de livrare nu sunt incluse

Descriere

Vietile Sfintilor pe luna Noiembrie.

ÎNAINTE CUVÂNTARE CĂTRE CITITORI 1905


Întru slava lui Dumnezeu celui închinat în Treime, s-a tipărit această sfîntă carte folositoare de suflet, ce cuprinde Viețile Sfinților pe care îi prăznuiește sfînta noastră Biserică creștină ortodoxă de răsărit, pentru întâia oară pe românește în sfînta mănăstire a Neamțului, la anul de la Christos 1807.

Fericitul întru pomenire Mitropolitul Ungro-Vlachiei Grigorie, încă din tinerețe aprinzîndu-se cu Dumnezeiasca râvnă, s-a hotărât ca toată viața sa pămîntească, să o cheltuiască spre folosul, sufletesc al compatrioților săi, traducînd și tipărind cărți în limba română.

El lepădând toate cele lumești, și primind jugul cel ușor al Mântuitorului Christos, a început a se sârgui, spre a îmbogăți neamul său, nu numai cu cărți teologice și dogmatice, ci a tradus și tipărit în limba română și cărți bisericești, care fuseseră de alții rău tălmăcite.

Vietile Sfintilor pe luna Noiembrie.

Prin dumnezeiasca Pronie, fiind înălțat pre scaunul de Mitropolit al Ungro-Vlachiei [adică Arhiepiscopia Țării Românești], cea dintâi grijă a sa a fost, să înființeze pre lângă Mitropolia din București o tipografie, de unde avea să iasă ca dintr-un izvor, cărți folositoare neamului românesc.

El tipări în românește, una după alta următoarele cărți:

 Cuvintele pustnicești ale sfîntului Casian Romanul;

 Exaimeronul sfîntului Vasile cel Mare;

Patericul,

 Puțul și Împărțirea de grâu ale Sfîntului Ion Gură de Aur – Sfaturi către Duhovnici,

 Despre dumnezeiasca Pronie,

 Chiriacodromionul și altele.

Și după ce dete la lumină aceste și multe alte cărți, începu să tipărească din nou și Viețile Sfinților dar abia a apucat să tipărească Viețile Sfinților din luna Septembrie și Octombrie; și când era pe la sfîrșitul lui Noiembrie, a răposat întru Domnul, trecînd din cele vremelnice la viața cea pururea vecinică.

Cu trei ceasuri însă înainte de a muri, zise către unul din episcopi: ca viețile sfinților să nu înceteze de a se tipări; iar tipografia să nu stea din lucru, ci pururea să tipărească cărți folositoare de suflet; ca printr-acestea să lumineze neamul, să vină la cunoștința de Dumnezeu.

Vietile Sfintilor pe luna Noiembrie.

Prea sfințiții episcopi orânduiți a fi ocîrmuitori ai sfintei Mitropolii, până la alegerea și întărirea noului Mitropolit, plini fiind de Dumnezeiasca dragoste, și întocmai următori râvnei răposatului întru fericire Mitropolitul Grigorie, cu ajutorul lui Dumnezeu și rugăciunile fericitului întru pomenire, au urmat cu tipărirea vieților sfinților din celelalte luni; și așa în anul mântuirei 1835 a luat sfîrșit a lor tipărire, în tipografia sfintei Mitropolii din București.

Mare folos sufletesc are cel ce citește Viețile sfinților; căci precum celui care intră într-o grădină împodobită cu tot felul de poame frumoase și de flori mirositoare, i se veselesc ochii, și i se îndulcesc simțurile, tot așa se înveselește sufletul și se îndulcește inima, celui care citește cu evlavie și cu luare aminte, această carte de suflet folositoare.

Ea mângâie pe cel necăjit, umilește pe cel mândru, întoarce pe cel rătăcit, aduce la pocăință pe cel păcătos, îmbărbătează pe cei slabi, și ne deșteaptă din somnul nesimțirei și al lenevirei, îndemnându-ne la săvârșirea faptelor bune și punîndu-ne în minte nevoințele și muncile de tot felul, ce au pătimit sfinții, ne îmbărbătăm, avându-i pre ei pildă, și ne îndrumăm pe calea ce duce spre împărăția Cerurilor.

Vietile Sfintilor pe luna Noiembrie.

Această carte atât de folositoare de suflet, nemaifiind retipărită de la anul 1835, a ajuns așa de rară, încât în puține biblioteci și biserici se mai găsește; și cum tineretul nostru nu prea citește slova veche, foarte puțini creștini se mai îndeletnicesc cu citirea ei.

Bunul patriot român și piosul creștin ortodox, Domnul Iorgu Dumitrescu, comerciant din comuna Podu-Bărbierului, județul Dâmbovița, citind adesea cărți bisericești, și văzînd ce comoară de învățături se cuprind într-însele; și observând că prin casele creștinilor, nu se mai citesc astfel de cărți religioase-morale, din râvna către religiunea strămoșească, a tipărit cu a sa cheltuială în anul 1898, o prescurtare din Viețile Sfinților, după Mineiele care sunt întrebuințate prin sfintele Biserici din Regatul Român.

Apoi cu binecuvântarea și aprobarea Sfîntului Sinod, a mai tipărit: Minunile Maicei Domnului în anul 1899, Mântuirea păcătoșilor în anul 1900, și Urmarea lui Iisus Christos, în primăvara anului 1901; care cărți date la lumină în zeci de mii de exemplare, le-a împărțit gratuit elevilor premianți ai școalelor primare rurale din toată țara, cum și creștinilor doritori de a citi asemenea cărți folositoare.

Văzînd, cât de bine sunt primite, și ce mult sunt căutate asemenea cărți cu litere noi, și încălzindu-se cu Dumnezeiasca dragoste pentru învățăturile religioase morale, de suflet folositoare, se hotărî ca să tipărească, tot cu a sa cheltuială și cele 12 volume, care conțin Viețile Sfinților, prăznuiți în tot anul, de sfânta noastră Biserică creștină ortodoxă de răsărit, și să le împartă iarăși în dar creștinilor.

Această creștinească dorință a D-lui Iorgu Dumitrescu, fiind adusă la cunoștința Sfîntului Sinod al sfintei noastre Biserici autocefale ortodoxe române, de către subscrisul smerit arhiereu, Sfîntul Sinod în ședința sa din 11 Mai 1901, a dat înalta-i binecuvântare și aprobare, D-lui Iorgu Dumitrescu, de a tipări cu a sa cheltuială, Viețile Sfinților, întocmai după textul tipărit în București la anul 1835, în timpul Mitropolitului Grigorie, (Să se vadă dezbaterile Sf. Sinod din sesiunea de primăvară a anului 1901, pag. 111—114).

Astfel, cu ajutorul lui Dumnezeu, începându-se tipărirea cu volumul de pe luna Septembrie, am crezut de bine, a scrie cu a mea mână această precuvântare, spre a avea cunoștință cititorul, de cine și sub a cui priveghere se tipăresc aceste cărți, atât de folositoare sufletului.

Primiți, dar, iubiți cititori, aceste sfinte cărți, intitulate Viețile Sfinților, și citiți-le cu luare aminte, cu evlavie și credință; căci ele vă luminează mintea, vă înnobilează inima și vă îmbărbătează, spre a lupta cu nevoile vieții.

Siliți-vă de a urma sfinților, căci și ei au fost oameni muritori ca și noi; dar prin credință și fapte bune au ajuns să împărătească în ceruri cu Mântuitorul Christos, pentru a cărui lege au pătimit, și de care au dorit în toată viața lor; ca astfel, să vă sălășluiți împreună cu dînșii întru împărăția Cerurilor, neuitând în rugăciunile voastre, pe pricinuitorii acestor cărți de suflet folositoare.

Arhiereul Nifon N. Ploeșteanu


Vicarul Sfintei Mitropolii a Ungro-VIahiei.


București, 2 Fevruarie 1905. Praznicul Întâmpinării Domnului.


«Sfinților celor de pe pământul lui, minunate a făcut Domnul toate voile Sale întru dînșii». Psalm XV, vers 3.

''Este poruncă apostolică să săvârșim pomenirile sfinților, iar viețile și nevoințele lor să le scriem și să le punem înainte spre folosul de obște al celor ce le citesc.''

Din Vietile Sfintilor pe luna Noiembrie

Sfinţii Cosma şi Damian erau fraţi, de neam din Asia, avînd tată păgîn şi mamă creştină, anume Teodotia. Aceasta, după moartea bărbatului ei, a trăit în văduvie, avînd vreme liberă şi fără piedici şi a slujit cu sîrguinţă lui Hristos, închinîndu-şi toată viaţa lui Dumnezeu.

Ea s-a făcut ca văduva aceea pe care o lăuda Apostolul, cînd zicea că văduva cea adevărată şi singură nădăjduieşte spre Dumnezeu şi petrece în rugăciuni şi în cereri, ziua şi noaptea.

Deci, precum vieţuia Teodotia, cu plăcere de Dumnezeu, aşa îi învăţa şi pe iubiţii săi fii, Cosma şi Damian, căci i-a hrănit cu bună învăţătură, în credinţa creştinească şi cu dulceaţa dumnezeieştii Scripturi, povăţuindu-i spre toată fapta bună.


Iar ei, venind în vîrstă desăvîrşită, petrecînd în legea Domnului şi deprinzîndu-se în viaţa cea fără de prihană, s-au făcut ca doi luminători, strălucind pe pămînt cu faptele cele bune.


Pentru aceasta au şi luat de la Dumnezeu darul tămăduirii, dînd sănătate sufletelor şi trupurilor, vindecînd tot felul de boli, tămăduind toate neputinţele şi izgonind duhurile cele viclene.


Dar ajutau nu numai oamenilor, ci şi dobitoacelor şi nu primeau nimic pentru aceasta de la nimeni, căci toate acestea le făceau nu pentru avere, adică să se îmbogăţească cu aur şi cu argint, ci pentru Dumnezeu, ca să arate către El dragostea lor, prin dragostea cea către aproapele; nici nu doreau slava omenească prin aceste tămăduiri, ci slava lui Dumnezeu.


Ei tămăduiau neputinţele pentru slava numelui Domnului lor, Care le-a dăruit puterea de a tămădui.


Dar nu cu buruieni, ci cu numele Domnului izbăveau de boli, fără plată şi fără să aştepte mulţumire, împlinind porunca Celui ce a zis: În dar aţi luat, în dar să daţi.


Pentru aceea au fost numiţi de cei credincioşi, doctori fără plată sau fără de arginţi. Astfel, petrecîndu-se viaţa lor cu bună credinţă, în pace s-au sfîrşit.


Şi nu numai în viaţa lor, ci şi după moarte s-au preamărit prin felurite minuni, pentru care se cinstesc de Biserică cu pomenirea cea de peste an, ca nişte calzi folositori şi doctori, apărători ai sufletelor şi trupurilor noastre.


Vietile Sfintilor pe luna Noiembrie.

Detalii

Tip coperta
Cartonată
Pagini
648
Format
17 x 24
Editura
Manastirea Sihastria
Descriere scurta

Carte inclusă în Pachetul promoțional


Viețile Sfinților pe luni


Vrei pachetul promotional Vietile Sfintilor pe luni? Click aici!

Viețile sfinților pe luna Ianuarie Click aici pentru a vizualiza cartea!

Viețile sfinților pe luna Februarie Click aici pentru a vizualiza cartea!

Viețile sfinților pe luna Martie Click aici pentru a vizualiza cartea!

Viețile sfinților pe luna Aprilie Click aici pentru a vizualiza cartea!

Viețile sfinților pe luna Mai Click aici pentru a vizualiza cartea!

Viețile sfinților pe luna Iunie Click aici pentru a vizualiza cartea!

Viețile sfinților pe luna Iulie Click aici pentru a vizualiza cartea!

Viețile sfinților pe luna August Click aici pentru a vizualiza cartea!

Viețile sfinților pe luna Septembrie Click aici pentru a vizualiza cartea!

Viețile sfinților pe luna Octombrie Click aici pentru a vizualiza cartea!

Viețile sfinților pe luna Decembrie Click aici pentru a vizualiza cartea!

''Este poruncă apostolică să săvârșim pomenirile sfinților, iar viețile și nevoințele lor să le scriem și să le punem înainte spre folosul de obște al celor ce le citesc.''

Mare folos sufletesc are cel ce citește Viețile sfinților; căci precum celui care intră într-o grădină împodobită cu tot felul de poame frumoase și de flori mirositoare, i se veselesc ochii, și i se îndulcesc simțurile, tot așa se înveselește sufletul și se îndulcește inima, celui care citește cu evlavie și cu luare aminte, această carte de suflet folositoare.

Ea mângâie pe cel necăjit, umilește pe cel mândru, întoarce pe cel rătăcit, aduce la pocăință pe cel păcătos, îmbărbătează pe cei slabi, și ne deșteaptă din somnul nesimțirei și al lenevirei, îndemnându-ne la săvârșirea faptelor bune și punîndu-ne în minte nevoințele și muncile de tot felul, ce au pătimit sfinții, ne îmbărbătăm, avându-i pre ei pildă, și ne îndrumăm pe calea ce duce spre împărăția Cerurilor.

Primiți, dar, iubiți cititori, aceste sfinte cărți, intitulate Viețile Sfinților, și citiți-le cu luare aminte, cu evlavie și credință; căci ele vă luminează mintea, vă înnobilează inima și vă îmbărbătează, spre a lupta cu nevoile vieții.

Siliți-vă de a urma sfinților, căci și ei au fost oameni muritori ca și noi; dar prin credință și fapte bune au ajuns să împărătească în ceruri cu Mântuitorul Christos, pentru a cărui lege au pătimit, și de care au dorit în toată viața lor; ca astfel, să vă sălășluiți împreună cu dînșii întru împărăția Cerurilor, neuitând în rugăciunile voastre, pe pricinuitorii acestor cărți de suflet folositoare.

Din Vietile Sfintilor pe luna Noiembrie

Biserica Ortodoxa i-a pomenit la 1 noiembrie pe Sfintii Doctori fara de arginti Cosma si Damian.


Sfinţii Cosma şi Damian erau fraţi, de neam din Asia, avînd tată păgîn şi mamă creştină, anume Teodotia.

Aceasta, după moartea bărbatului ei, a trăit în văduvie, avînd vreme liberă şi fără piedici şi a slujit cu sîrguinţă lui Hristos, închinîndu-şi toată viaţa lui Dumnezeu.

Ea s-a făcut ca văduva aceea pe care o lăuda Apostolul, cînd zicea că văduva cea adevărată şi singură nădăjduieşte spre Dumnezeu şi petrece în rugăciuni şi în cereri, ziua şi noaptea.

Prima mare sarbatoare a celei de-a 11 luni a anului este pe 8 noiembrie - Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil. Ca sarbatoare a ingerilor, aceasta a fost praznuita de Biserica incepand cu secolul al V-lea.

Ca semn de cinstire, Sfintii Voievozi sunt pictati pe usile diaconesti ale Sfantului Altar, unul purtand crini in mana, semn al Bunei Vestiri, iar celalalt o sabie de foc, semn al pazei care i-a fost randuita la poarta Raiului.

De asemenea, in zilele noastre, tot in semn de pretuire, Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, au fost alesi drept patroni spirituali ai Jandarmeriei Romane.

"Unde umbrează darul tău, Arhanghele, de acolo se gonește puterea diavolului. Că nu suferă să vadă lumina ta luceafărul cel ce a căzut.

Pentru aceasta te rugăm: Săgețile lui cele de foc purtătoare, cele pornite asupra noastră, stinge-le cu mijlocirea ta, izbăvindu-ne pe noi de smintelile lui, vrednicule de laudă, Mihaile Arhanghele." Unde umbrează darul tău Arhanghele, glas 5 (Slava la Laude, 8 noiembrie)

In a 11-a zi a lunii il vom pomeni pe Sfantul Mare Mucenic Mina.

A doua zi, pe 12 noiembrie, calendarul Bisericii noastre ii consemneaza pe Sfintii Martiri si Marturisitori Nasaudeni.

13 noiembrie este ziua in care se face pomenirea Sfantului Ierarh Ioan Gura de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului.

Pe 14 se lasa sec pentru Postul Craciunului. Acesta are durata fixa si se incheie in ziua praznicului Nasterii Domnului, pe 25 decembrie.

Tot in noiembrie, pe 15, il vom praznui pe Sfantul Cuvios Paisie de la Neamt.

Nascut in anul 1722, in Ucraina, acesta a studiat teologia la Kiev, intrand in viata monahala la varsta de 19 ani.

In 1763 a venit in Moldova, unde a condus obstile monahale de la Dragomirna, Secu si Neamt.

Sfantul Paisie a incurajat traducerea din limba greaca a scrierilor patristice filocalice, in limbile romana si slavona. A trecut la Domnul in anul 1794, fiind canonizat de Biserica noastra in anul 1992.

16 noiembrie este ziua de pomenire a Sfantului Apostol si Evanghelist Matei, iar

20 noiembrie, ziua in care il cinstim pe Sfantul Cuvios Grigorie Decapolitul.

O alta sarbatoare importanta a lunii este „Intrarea in Biserica a Maicii Domnului”, pe 21 noiembrie.

Aceasta aminteste de ziua in care Sfintii Parinti Ioachim si Ana au dus-o pe Sfanta Fecioara Maria la Templul din Ierusalim.

Aceasta sarbatoare mai este numita in popor „Ovidenia”, „Vovidenia” sau „Obrejenia”.

Doua zile mai tarziu, calendarul il consemneaza pe Sfantul Cuvios Antonie de la Iezerul Valcii.

Pe 25 noiembrie, la Odovania praznicului Intrarii in Biserica a Maicii Domnului, ii vom pomeni pe Sfintii Mari Mucenici Ecaterina si Mercurie.

Ultima mare sarbatoare a lunii este inchinata ocrotitorului Romaniei, Sfantul Apostol Andrei, cel Intai chemat.

Din anul 2011, pe 30 noiembrie, Biserica noastra face si pomenirea Sfantului Ierarh Andrei Saguna, Mitropolitul Transilvaniei.


Sursa: www.basilica.ro